Psychosomatiek

psychosomatische klachtenWanneer je langere tijd last hebt van (overmatige) stress of spanningen gaat dit zich vastzetten in je lichaam. Dit uit zich dan in lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, hyperventilatie, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, maagpijn, darmpijn, misselijkheid of in slaapproblemen of seksuele problemen.

Veelal ligt aan deze klachten, of een verergering ervan, een psychische oorzaak ten grondslag. Zulke klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. Dat zijn lichamelijke klachten waarvoor geen lichamelijke ziekte of oorzaak kan worden aangewezen. Onderzoek wijst dan uit dat er ‘niets aan de hand’ is maar de klachten zijn wel degelijk aanwezig.

Psychosomatische klachten ontstaan vaak als je de invloed en controle op je eigen leven mist. Dit kan op je werk of in je studie zijn, maar ook binnen je relatie of in je thuis- of gezinssituatie.

Om dit op te lossen is het nodig om in je leven op een andere manier met situaties om te gaan en het heft weer in eigen handen te nemen. Dit klinkt eenvoudig maar het is een intensief proces.

Je onderzoekt emotionele blokkades, verwerkt deze en leert er voortaan anders mee om te gaan. Stukje bij beetje leer je te ontspannen en zullen de klachten verzachten of geheel verdwijnen.

Denk er wel aan dat behandeling van lichamelijke klachten uitsluitend kan na bezoek aan de huisarts.

Heb jij last van psychosomatische klachten? Neem dan vrijblijvend contact met me op.